trhpraceplus.eu

Odvetvové stretnutie ošetrovateľstvo a opatrovanie

Výmena informácií so SOZ ZaSS

Dňa 30.04.2013 sa stretli vo Viedni zástupkyne a zástupcovia slovenského odborového zväzu SOZ ZaSS (Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb) a rakúskeho odborového zväzu vida. Zúčastnené odborárky a odborári boli z rôznych sociálnych zariadení na Slovensku a v Rakúsku.
Prvým bodom programu bola prehliadka zariadenia pre seniorov s poskytovanou opaterou. Zariadenie, ktoré spravuje rakúsky poskytovateľ sociálnych služieb Sozial Global, sa nachádza v 12. viedenskom obvode a bolo vybudované v roku 2011 na mieste bývalej káblovej fabriky. Účastníčky a účastníci mohli počas hodinovej návštevy vidieť jednotlivé bytové jednotky, pozrieť si zariadenia izieb a spoločných priestorov a dokonca krátko pozorovať cvičenia na pamäť. Na záver bolo pripravené malé občerstvenie, počas ktorého vznikla živá diskusia. Slovenské kolegyne a kolegov prehliadka veľmi zaujala a mali veľa otázok k zariadeniu, napr. k štruktúre domova, ako funguje tento domov, aké osoby majú nárok na prijatie a aké služby poskytuje domov svojim obyvateľom. Zástupcov zariadenia Sozial Global zaujímal stav a systém sociálnych služieb na Slovensku.


Po spoločnom obede a krátkej prehliadke vyhliadkovej terasy Skybox v budove Rakúskeho odborového zväzu sa pokračovalo s výmenou informácii v konferenčnej miestnosti. Po oficiálnom privítaní účastníčok a účastníkov zo strany vida (Valérie Kihr) a medzinárodného referátu (Zdenka Labová) začal so svojou prezentáciou predseda slovenského odborového zväzu SOZ ZaSS Anton Szalay. Referoval o poskytovaní sociálnych služieb na Slovensku, čo podnietilo rakúsku stranu zúčastnených k mnohým otázkam a príspevkom. Taktiež prezentácia Michaeli Guglberger, špecialistky z odboru vida, na tému ošetrovateľstvo a opatrovanie v Rakúsku,  vyvolala na slovenskej strane diskusiu s mnohými otázkami.


Na záver tohto zaujímavého dňa pozvali zástupkyne a zástupcovia zo Slovenska rakúske kolegyne a kolegov na návštevu na Slovensko. Predbežne sa dohodli i na termíne. Ak sa nič nezmení, uskutoční sa toto stretnutie začiatkom septembra.

Wir sind für Sie Da!
Österreichischer Gewerkschaftsbund
Johann-Böhm-Platz 1
A-1020 Wien
Telefon: +43 / 1 / 534 44 39
e-Mail: oegb@oegb.at
© Österreichischer Gewerkschaftsbund | Impressum | Nutzungsbedingungen | Datenschutz | Inhalt