trhpraceplus.eu

Odvetvové stretnutie v oblasti stavebníctva

GBH a IOZ

Dňa 17.07.2013 navštívili vo Viedni odborárky a odborári z IOZ (Integrovaný odborový zväz) kolegyne a kolegov z odborového zväzu GBH (Gewerkschaft Bau-Holz = Odborový zväz stavebníctva a drevárskeho priemyslu).

Prvou zastávkou bolo sídlo firmy Porr, kde účastníčky a účastníkov stretnutia prijali zástupcovia zamestnaneckej rady, ktorí na rokovanie zvolili výnimočné miesto – presklenú zasadaciu miestnosť na 20. poschodí budovy. Všetci si tak mohli vychutnať nielen výhľad na celú Viedeň, ale hlavne pohľad z výšky na stavbu novej Hlavnej stanice vo Viedni, ktorú realizuje práve firma Porr. Zástupcovia zamestnaneckej rady – Albert Stranzl, Peter Grandits, Michael Tomitz a Manfred Kraly – predstavili na úvod firmu Porr, jednu z najstarších stavebných firiem v Rakúsku, jej aktuálnu činnosť, v ktorých krajinách pôsobí, ako aj najbližšie plány. Hovorili o zamestnaneckej rade, ktorá je zastúpená vo všetkých spolkových krajinách Rakúska, a veľmi si pochvaľovali spoluprácu s odborovým zväzom GBH. Na záver uviedli krátky film o firme Porr. Po prestávke nasledovala výmena informácií. Na začiatok informoval Herbert Aufner slovenské kolegyne a slovenských kolegov o štruktúre ÖGB, ako aj o štruktúre a činnosti zamestnaneckej rady. Nasledovala živá diskusia a veľa otázok zo strany zástupkýň a zástupcov IOZ. Debatovalo sa o kolektívnych zmluvách, kto je v ktorej krajine kompetentný podávať návrhy kolektívnych zmlúv, resp. ich uzatvárať. Ďalšou veľkou témou bola Arbeiterkammer, ktorá ako inštitúcia na Slovensku neexistuje.

Po firme Porr bola ďalšou zastávkou AK NÖ (Arbeiterkammer Niederösterreich = Dolnorakúska Komora zamestnancov a pracovníkov). Tu privítal všetkých zúčastnených jej prezident, Hermann Haneder, ktorý predstavil štruktúru a činnosť komory. So všetkými účastníčkami a účastníkmi sa zhodli na tom, že treba vybudovať cezhraničnú spoluprácu a práve ich návšteva je tým správnym krokom. Témou diskusie bola zamestnanecká rada, jej podoby v západo- a východoeurópskych krajinách, ako aj riešenie aktuálnych problémov v oboch krajinách.

Na záver pozvali odborárky a odborári zo Slovenska svoje rakúske kolegyne a rakúskych kolegov na návštevu na Slovensko, ktorá by sa mala podľa predbežnej dohody uskutočniť v októbri.
 

Wir sind für Sie Da!
Österreichischer Gewerkschaftsbund
Johann-Böhm-Platz 1
A-1020 Wien
Telefon: +43 / 1 / 534 44 39
e-Mail: oegb@oegb.at
© Österreichischer Gewerkschaftsbund | Impressum | Nutzungsbedingungen | Datenschutz | Inhalt