trhpraceplus.eu

Konferencia „Čas na evaluáciu – Ako to vyzerá so spoločným trhom práce?"

O budúcnosti nášho spoločného trhu práce (Slovensko a Rakúsko)

Záverečná konferencia projektu Trh práce+, ktorá sa niesla pod názvom „Čas na evaluáciu – Ako to vyzerá so spoločným trhom práce?“, sa uskutočnila 25. februára 2014 v priestoroch Múzea mesta Bratislavy a bola zaujímavou výmenou informácií o budúcnosti rakúsko-slovenského trhu práce.

Prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár prezentoval v krátkosti projekt a úspechy, ktoré sa podarilo v rámci neho dosiahnuť. Dr. Marián Cipár, riaditeľ Sekcie regionálneho rozvoja Trnavského samosprávneho kraja, potvrdil na základe predstavených projektov, že aj kraje môžu byť “smart”, ak vedia využiť trvalo a zodpovedne všetky zdroje.

To, že sú odbory jedným z najdôležitejších nástrojov sociálneho mieru, potvrdil vo svojej reči aj primátor mesta Bratislavy Milan Ftáčnik. Zdôraznil, že je veľmi dôležité chrániť práva zamestnankýň a zamestnancov, aby sa stal hospodársky priestor Rakúsko – Slovensko zároveň aj sociálnym priestorom.

V kľúčovom slove na tému „Sociálne partnerstvo presahujúce hranice – spoločná budúcnosť, spoločný trh práce? kládol prezident ÖGB Erich Foglar dôraz na sociálny priestor, ktorý môže fungovať len vtedy, ak sa bude neustále bojovať proti mzdovému a sociálnemu dumpingu.

O aktuálnom vývoji na pracovnom trhu referovali Jaroslav Šumný z KOZ SR a Dr. Johannes Kopf, člen správnej rady Servisu trhu práce Rakúsko. Okrem iného zaznela v tejto časti konferencie informácie, že počet pracujúcich stúpne v roku 2015 o približne 38 000 osôb.

Počas diskusie pri okrúhlom stole bol porovnaný priebeh a počet kontrol nelegálnej práce v podnikoch vykonávaných rakúskymi a slovenskými úradmi. Kolegyne a kolegovia vyslovili želanie užšej spolupráce medzi oboma krajinami. Nakoľko je zákon o mzdovom a sociálnom dumpingu nový, zhodli sa všetky účastníčky a účastníci diskusie na tom, že musia byť aj naďalej rozvíjané opatrenia na boj proti nelegálnej práci, ako je napríklad viac personálu oprávneného vykonávať kontroly.

Všetky účastníčky a účastníci konferencie sa zhodli, že mobilita je dobrá pre pracujúcich na jednej strane a pre hospodárstvo na strane druhej. Prostredníctvom nej majú zamestnankyne a zamestnanci možnosť nájsť si prácu v iných krajinách a zamestnávatelia si tak môžu vyberať z väčšej skupiny potenciálnych pracovníčok a pracovníkov. Väčšina obyvateliek a obyvateľov EU je presvedčená, že hospodárstvo ich krajiny môže z voľného pohybu na pracovnom trhu profitovať. Takáto mobilita však nesmie viesť k zneužitiu – to by v spoločnom regióne strácali všetci.

Wir sind für Sie Da!
Österreichischer Gewerkschaftsbund
Johann-Böhm-Platz 1
A-1020 Wien
Telefon: +43 / 1 / 534 44 39
e-Mail: oegb@oegb.at
© Österreichischer Gewerkschaftsbund | Impressum | Nutzungsbedingungen | Datenschutz | Inhalt