trhpraceplus.eu

Odvetvové stretnutie odborárov z oblasti školstva

Zaujímavé stretnutie a návšteva škôl vo Viedni

Dňa 26. Júna 2012 sa vo Viedni uskutočnilo stretnutie rakúskych a slovenských odborárov z oblasti školstva, ktorého sa zúčastnili Dipl.-Ing. Mag. Georg Pestal z AHS Friesgasse (Allgemeinbildende Höhere Schule – 8-ročné gymnázium) a Andrea Ozábalová z  Odboru školstva, voľného času a kultúry. OZ PšaV (Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku) reprezentovali  Ing. Pavel Ondek, Ing. Martin Maták a Doc. Ing. Miroslav Habán, PhD.

Stretnutie začalo návštevou AHS Friesgasse vo Viedni. Riaditeľka školy, Mag.a Hedwig Weindl, informovala o typoch AHS v Rakúsku, pracovných podmienkach učiteľov, o kritériách prijímacích pohovorov pre študentov i ďalšich podmienkach štúdia.

Nasledovala návšteva Pedagogickej vysokej školy vo Viedni (Pädagogische Hochschule Wien), ktorá je najväčšou pedagogickou vysokou školou Rakúska. Podľa slov Mag. Dr. Barbary Holub, predsedníčky odborov na vysokej škole, zastupuje vysokoškolských odborárov na PH Wien päťčlenný výbor. Taktiež spomenula rozdelenie pracovného času učiteľov na výučbu, konzultácie, administratívu a výskum či spôsob ohodnotenia učiteľov. K zaujímavým projektom PH Wien patrí Dom matematiky, kde interaktívnou formou približujú mladým i dospelým ľuďom čaro matematiky. V múzeu matematiky prezentujú históriu matematických vied a zákonitostí, použitie matematických pomôcok z čias starého Egypta až po súčasnosť, ako aj vývoj osobných počítačov.

Na záver tohto zaujímavého dňa sa zúčastnené strany dohodli na ďalšom stretnutí, tentokrát na Slovensku.
 

Wir sind für Sie Da!
Österreichischer Gewerkschaftsbund
Johann-Böhm-Platz 1
A-1020 Wien
Telefon: +43 / 1 / 534 44 39
e-Mail: oegb@oegb.at
© Österreichischer Gewerkschaftsbund | Impressum | Nutzungsbedingungen | Datenschutz | Inhalt